Færdigretter og mig

Når det kommer til mad er jeg også old school og ikke helt til færdigretter…

Jeg har tidligere skrevet om og erkendt at jeg er til old school og lidt gammeldags. Ikke forstået sådan at jeg elsker den mad min mormor og min mor lavede. Faktisk slet ikke !

Mad er bla. livskvalitet, nydelse og samværd for mig.

Kilde: Lakrids, Tak

Sådan skrev jeg i min ebog “Lakrids, Tak” og det mener jeg 100%.

Jeg kan også gode like at lave mad fra bunden af men erkender også at jeg idag ikke har overskuddet til det. Men jeg nød faktisk at lave mad og helst sammen med andre. Jeg synes, det er fedt at lave mad med andre, snakken går og vi får et glas vin….dejligt uformelt.

Tidligere var færdigretter og takeaway mad på min yndlingsaversionsliste. Ikke at jeg ikke købte takeaway men færdig retter fra et supermarked ?! No f…… way!

Men på dette område er der sket en masse positivt. Det er muligt at få færdigretter og takeaway, som smager godt, er sunde og er lavet af ordenlige råvare (tror jeg da).

Hvis jeg lige skal være en sur gammel mand skyldes det sikkert også (sammen med en lang række andre faktorer) at få gode råvarer idag er mere end vanskeligt. Og når man finder det koster det en bondegård.

Jeg læste en artikel på dr.dk, hvori der stor at markedet for takeaway i Danmark er på svimlende 10 mia. kroner – alså 10.000.000.000,00 kroner.

Og jeg kan godt forstå at takeaway mad og færdig retter er en rigtig god måde for at mennesker at få hverdagen til at hænger sammen.

takeaway

Men her står jeg af (se citatet til venstre)

Citatet er fra dr.dk – se ovenstående link til dr.dk.

Det forstår jeg slet, slet ikke.

Børnene kan altså spises af, puttes i seng og så kan vi nyde ?

“Du bliver hvad du spiser”

Det harmonere dårligt, synes jeg,  med at mange omtaler deres børn som det vigtigste. At forældre vil gøre alt for deres børn.

 

I anden sammenhæng var jeg på undervisningsministeriets hjemmeside for at se hvilke fag, der idag er obligatorisk i folkeskolen. Et af fagene er “Madkundskab”:

“Eleverne skal i faget madkundskab tilegne sig færdigheder og viden om mad, smag, sundhed, fødevarer, madlavning og måltider og dermed udvikle kompetencer, der gør dem i stand til at vælge og vurdere egne smags- og madvalg. Eleverne skal opnå praktiske færdigheder inden for madlavning og kunne eksperimentere med såvel råvarer, opskrifter og retter som egen smag og andre æstetiske erfaringer. Eleverne skal kunne foretage kritisk reflekterede madvalg på bagrund af viden om fødevarer, sæson, oprindelse, sundhedsværdi, produktionsformer og bæredygtighed.

Faget madkundskab omfatter fire kompetenceområder: Mad og sundhed, fødevarebevidsthed, madlavning og måltider og madkulturer.”

Kilde: uvm.dk

Og mad er vigtigt !  Tænk på dyrevelfærd (eller mangel på samme),

Tænk på den stigende overvægt:

  • 47 % af den voksne befolkning er overvægtige (BMI≥25).
  • Omkring 13 % af befolkningen er svært overvægtige (BMI≥30).

Kilde: sundhedsstyrelsen i oktober, 2015

Tænk på klimaet, miljøet, antal mennesker med allergier og livsstilssygdomme.

Deprimerende !

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *