Mere om bag Égalité

Her finde du mere information om Égalité

Égalité

Bjørn Borg var en sensation i 1970érne og jeg så op til Borg som mange andre. Det inspirerede til at begynde at spille tennis. Først nede på vejen og siden i B.93, hvor jeg havde nogle fantastisk somre på P.H. Lings Allé, hvor man enten var Borg eller McEnroe.

Sådan begyndte min historie med tennis. En historie, som har været afbrudt i lange perioder. Dels fordi spillet ændrede sig til noget jeg ikke synes var interessant og dels fordi jeg fik familie og en karriere. Men jeg har altid fulgt lidt med om ikke andet så på TV.

Interessen for tennis er blomstret igen fordi jeg kunne kombinere det med en anden passion: fotografi. I de sidste 10 år har jeg fotograferet næsten alt men aldrig sport. At fotografere sport er en ny udfordring. Da foto er en hobby, og det skal være sjovt, valgte jeg tennis.

Tennis er på mange måder en interessant sport at lave billeder af. Du kan tage billleder af spillerne, lederne, banerne, dommerne, publikum etc. Der er en teknisk udfordring. Og så har tennis en coolness og en æstetik i fx tøjet jeg synes er fed. Jeg forsøger i mine billeder af formidle en følelse og en stemning mere end teknisk perfektion. 

I Danmark er man tæt på spillet og det er vigtigt for mig. Jeg har ofte fået lov til at komme ind på banen og så fornemmer du på en anden måde. Du kan føle glæden og frustrationen.

Samtidig er der billeder som ikke kommer videre end til min computer hvor de bliver slettet. Det er billeder af fx spillere som når de slår til en bold kan se fordrejet uheldig ud. Jeg forsøger at få alle til at tage sig godt ud. 

Jeg foretrækker at tage billeder af tennis på grus. Dels fordi det er udendørs og jeg har meget lys til rådighed. Men også fordi jeg har rødt grus som underlag og en himmel. Begge ting som jeg forbinder med sommer og leg.

Det er altid svært at vælge bare ét billede og udnævne det som “mit favoritbillede”. Jeg har mange “favoritbilleder” og nogle knytter sig også til en oplevelse jeg har haft og der er det bundet op på en følelse.

Det kan være omgivelserne eller at når man laver et billede og instinktivt ved at det dér blev godt. 

Men jeg kan nævne et holdbillede fra inden kampene begynder – holdet har stået i rundkreds og giver high fives til hinanden, opsatte og klar til kamp. Eller billedet til Davis Cup mod Indien. Alle spillere kigger i den samme retning – undtagen en spiller som kigger sig over skulderen og næsten direkte ind i mit objektiv. 

Og det er interessant at tennis som på så mange måder er en individuel sport samtidig også har en meget stor hold- og fællesfølelse.

Eller billedet i sort/hvid taget oppefra og bagved spilleren som server, hvor man fornemmer intensiteten og kraften. Eller, eller, og…, og …

Formålet med bogen “Ègalite” er ønsket om at se billederne i fysisk form og ikke kun på en skærm. Det bliver et “værk”, du bladrer, du rører ved papiret og dermed får du en anden oplevelse. 

Ofte med billeder af tennis eller anden sport bliver det meget en registrering og billedet kommer i avisen i morgen og to dage senere pakker vi fisk ind i avisen. Det bliver flygtigt. Bogen her er forhåbentlig en som du gemmer i reolen, tager frem og bladrer i. Måske kender du en spiller eller klub. Eller måske kan du mærke en glæde ved tennis og fotografiet.

Égalité er con amore. Til tennis og til fotografiet. 

Om Henrik Wessmann

Henrik blev i 2009 diagnosticeret med multiple sclerose og derfor pensionist efter en karriere som Nordisk IT Chef i en multinational virksomhed.

Fotografiet, en tidligere ungdomshobby, blev fundet frem og Henrik har fotograferet mennesker, dyr, landskaber etc lige siden. Tennis er en anden glæde og Henrik har, et par dejlige somre for længe siden, selv spillet i klub og senere med gode venner på søndage før diagnosen.

Som hobby og ren glæde er de to ting – fotografi og tennis – smeltet sammmen og blevet til Égalité.

Henrik er gift, har to voksne børn, er 56 år og bor i København.

Om Égalité

Bogen “Ègalité” indeholder 160 billeder af tennis, tennisspilere, tennisanlæg, tennispublikum, tennisledere etc.

“Égalité” er trykt af Scandinavian Book 170g Silk-papir