alle har ret til et fedt køkken og til at begå selvmord

Debatten om aktiv dødshjælp byder på mange dilemmaer men Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har slået fast at selvmord er en menneskeret.

Men det er ikke samme som at alle har ret til at få hjæp til at begå selvmord

 I forbindelsen med selvmord og aktiv dødshjælp er der mange ting, som farer gennem mit hoved. Jeg tror,  jeg skelner mellem to forhold:

1: selvmord. som jeg forestiller mig er noget man gør hvis livet er for hårdt eller man ikke synes livet er værd at leve. Det kan skyldes fx at ens børn dør eller what do I know. Jeg har ikke selv på noget tidspunkt bare flirtet hverken halv- eller helt seriøst med den tanke. 

Jeg forestiller mig at mange på et tidspunkt asynes at livet er urimeligt hårdt og bare man kunne udfries. Det er en menneskeret at begår selvmord i henhold til en dom fra den Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol helt tilbage fra 2011. Det betyder at du selv bestemmer over dit eget liv og kan afvise af få livsforlængende lægelig behandling ? Men jeg ved det ikke..

2: aktiv dødshjælp, som er ulovlig i Danmark men tilladt i andre Europæiske lande forestiller jeg mig et et emne for kroniske og/eller terminal syge.

Der er også en masse dillemmaer forbundet med det (og sikkert også en masse praktik) men jeg har store forståelse for det. Hvorfor lide unødvendigt ? Jeg er med at mange opfatter lidelsen som er vigtig og stor del af menneskelivet men for mig giver det ingen mening at folk lider uden på nogen måde at det forbedre deres livskvalitet. Dvs dødeligt syge mennesker hvor alt er prøvet.
Hvis alle har ret til et fedt køkken hvorfor har man så ikke ret til at værdig død ?

Jeg husker stadig min mors alt for tidligere død af kræft tilbage i 1983. Der var ingen vej. Alt var prøvet. Kun stor smerte og lidelse for os alle var der og var tilbage. Døden kom som en lettelse for alle.

I forbindelse med min egen sygdom som kan ramme alt, da sygdommen sidder i centralnerve systemnet har jeg også tænkt. Skulle jeg en dag bliver så hårdt ramt at jeg ikke mere er mig eller livskvaliteten kommer på -3 på en skala fra 0 til 10 ønsker jeg heller ikke at være her mere.

Så ønsker jeg at forlade denne verden. Af hensyn til mig selv og mine pårørende. Sådan stille og roligt ud af døren markeret med en grønt Exit skilt.

Jeg kan ikke sige præcist hvad -3 rent faktisk er for jeg har også oplevet livsvilje og livskvalitet på steder og under forhold som for mig pt. er utænkelige.

“Vi må krydse floden når vi kommer til den” er et yndlingscitat og passende her tænker jeg… 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *