25 år siden jeg var med til at vinde et løb i Sjælland Rundt

Fandt resultatliststen for Sjælland Rundt anno 1998, hvor jeg var med til at vinde med “Soldanelle”

Lidt ved en tilfældighed så jeg har det i år, 2023, er 25 år siden jeg var med som gast på “Soldanelle”, sejlede Sjælland Rundt og vandt men en ufattelige lille margin. Bare 1 minut og 25 sekunder efter mere end 60 timer på vandet !

Det var en stor oplevelse og selvom jeg husker det tydeligt endnu må jeg hellere skrive det ned. Så jeg også kan huske det i morgen.

Optakten

Som barn elskede jet at komme på Hellerup Havn. Dels ved HIK Havnen men jeg elskede at høre stagene slå mod masten når det blæste. Jeg læste “Peder Most”-bøgerne  og drømte om at sejle på de store have. Det var nok tale om ekskapisme fra mit liv, der ofte føltes tungt. Men det blev aldrig til noget for mine forældre havde slet og ret ikke råd til at at jeg kunne begynde i Hellerup Sejlklub.

Da vi flyttede til Humlebæk skulle det være og jeg meldte mig til at kursus med navigation og praktisk sejlads. Jeg husker ikke de nærmere detajle men jeg gik aldrig op til prøven men ved afslutningen var der en dame, som efterspurgte gaster til hendes mands båd i Rungsted Havn. Friskt som jeg var påmønstrede jeg.

Her sejlede vi onsdag sejladser i en række løb. Husker “Sonofon Cup” fordi det var om efteråret, det blæste og var ret koldt 🙂

Sjælland Rundt

Skipper havde meldt båden til Sjælland Rundt og spurgte om jeg ville med. I 90érne var Sjælland Rundt en mega-stor begivenhed – læs historien her – og du kunne følge med på tekst-TV 🙂

Jeg havde set billeder og TV om sejladsen, som så meget hyggelig ud. Altså, lidt afslappet men en øl eller to (for nogle mange flere øl) men havde undervurderet skippers og styrmands (skippers søn) store konkurrence gen. Der var ikke øl eller anden spiritus ombord – heldigvis.

Vi mødtes i Rungsted Havn og sejlede til Kronborg, hvor starten skulle gå. Starten gik og vi kom lidt sen eftermiddag/tidlig aften op i Kattegat. Der var helt vindstille… her oplevede jeg også for første gang ikke at kunne se land. Bevares, det var ikke Atlanten men ikke at kunne se land føltes meget utrygt og jeg tænke om det her var en god ide ?

Tidlig lørdag morgen runder vi Sjællands Odde og skal ned gennem Storebælt og passerer Stignæs lørdag aften og skal mod Kalvehave. Det bliver en frygtelig nat. Det stormer og regner. Hele natten banker vi pæle og omkring kl 04:00 sprænger der et skøde og alle mand på dæk ! Altså forfærdligt.

Det småregner gennem Bøgetrømmen og vi er trætte. Skipper havde fulgt med og ved Odden lå vi treer og var bagud med et par timer. Ved Kalvehave lå vi toer med  bare fem minutter til nr. 3 og 40 minutter op til nr. 1.

Op gennem Østersøen og Øresund er der en lidt mat stemning, Alle er trætte og vi har ikke spist ordenligt. Vinden er til at sætte spiler op. Det er lidt bøvlet med spiler og der pågår en lille snak om vi orker…men vi gør det ! Der kommer fuld fart i båden…

Vi kommer over målstregen lidt i ni søndag aften. Jeg er helt smadret.

Det er først mandag at resultatet er opgjorde med sejlsportens regler for mål og handicap 

Vi har vundet !

Post Sjælland Rundt

Som jeg huske det sejler vi sæsonen 1998 færdig men da jeg året efter flytter til Greve stopper det.

Min interesse for at sejle er der stadig og i 2008 køber jeg en båd – en Albin Accent 26 med det smukke navn Frau Wessmann

Den gav stor glæde om jeg huske både jomfrurejsen og turen til Rødvig med glæde. Jeg består navigation men min sclerose begynder der og jeg må melde fra til den praktiske prøve. Jeg havde lovet at stille båd til rådighed og det løfte holdt jeg.

Desværre viste min sygdom at være MS og det stopper min tid som sejler og som bådejer. Jeg har ikke længere de kræfter der skal til og så må man bide i det sure æble.

Jeg savner det og livet på havnen men det er sådan det er .

 

 

 

 

 

PS: Det tog tre dage efter at jeg kom i land søndag aften ved Sjælland Rundt før sengen og jorden stoppede med at gynge 🙂

 

Skriv en kommentar