Med sclerose skal jeg hvile mere – ellers går det galt

Selvom det er møgirriterende har jeg med min sclerose bedst af at hvile og hvis jeg ikke gør går det galt

Jeg har nu lært min krop og sclerose bedre at kende så jeg nu er mere klar over hvad der sker hvis og hvordan jeg reagerer på forskellige ting og hvorfor jeg reagerer.
Det er vist kendt at mennesker med sklerose føler sig mere trætte i almindelighed. Hvorfor er jeg ikke helt klar over men tænker at min hjerne arbejde på højtryk for at kompenserer for nogle defekter og bruge mere energi på at behandle tanker og indtryk.

Kognition betyder erkendelse, og kognitionspsykologien beskæftiger sig med, hvordan vi tolker verden, husker, kommunikerer, tænker
Kilde: Den Danske Ordbog

Mine “defekter” er primært kognitive – et ord som jeg havde hørt men faktisk ikke kendte betydningen af (her viser min manglende skolegang og uddannelse sig ?!).

Hvile er bare vigtig for mig

Og det er her hvilen og roen kommer ind. Hjernen er nødt til at få mere hvile og ro for at kunne fungerer. Hvis jeg sover dårligt eller ikke får min hvile træder min kognitive problemer mere tydeligt frem.
I al almindelighed kører min hjerne i 1. gear og turbo overdrive findes slet ikke mere og når trætheden sætter ind går jeg fra at være en Amiga 500 til at være en Vic 20 (bedste sammenligning jeg lige kunne komme i tanke om).

Det betyder at jeg ikke kan finde ordene, ikke huske, ikke koncentrere mig og er de facto socialt hæmmet. Jeg kan simplethen ikke behandler indtrykkene
Men også de fysiske skavanker træder mere tydeligt frem. Det betyder, at min gang bliver dårligere og min venstre underben fryser helt vildt så jeg er nødt til at tage tykke skisokker på under dynen.
Ofte sætter trætheden sig også i synet. Jeg får flimmer og svært ved at fokusere – ikke behageligt.

Der er nu intet af det som er behageligt og derfor bestræber jeg mig på at få den hvile jeg skal bruge hvormeget det så end irriterer mig at jeg skal bruge tid på det når jeg hellere vil noget andet…
Ovenstående er set fra min side men der findes også en anden side: min families. Og når jeg er for træt mærke de det også tydeligt.

De skal gentage ting, jeg er ikke helt til stede og kan være “touchy” (pænt ord for lettere umulig).
Så for alles skyld er hvilen bare vigtig.

Tak til Jan F. Andersen for billedet at mig i toppen af denne blog

Skriv en kommentar