Hvad skal vi lave når vi ikke kan have en forbrugsfest ?

Det står klart for mig at vi ikke bare skal forbruge anderledes men vi skal også forbruge mindre men når forbrugsfesten er slut hvad skal vi så lave ?

Generelt er forbruget steget over tid. Der er TV i alle rum, hvert familiemedlem har en smartphone, der holder to biler i indkørslen, vi tager på sommer- pg vinterferie og en forlænget weekend i Dubai. Godt hjulpert på vej af Kina, som kan producerer billigt. Globalisering og international arbejdesdeling.

Men hvad nu hvis vi kke kan forbruge mere af hensyn til klimaet ? Hvad nu hvis der bliver arbejde til færre og færre samtidig med at vi bliver flere og flere ? “Lediggang er roden til alt ondt”. Jeg forstiller mig en verden, hvor der ikke er arbejde til alle – faktisk færre end i dag, hvor kunstig intelligens ruller ind over os.

Vi skal flyve mindre. Det kommer ikke til at ske. Dertil er turismes for stor en industri. I Danmark fx var der i 2022  i alt 63,8 mio. turistovernatningen (kilde: Danmarks Statestik). Så den skal gøres mere klimavenligt. Hurtigt.

Men helt overordnet hvad skal vi lave ? Er der en grænser for hvormeget vi kan forbruge eller er menneskets hæmningsløst ? En af de syv dødssynder er “frådseri” – “gula”.

Vi må til at finde værdi i det små og gerne lokalt.

Skriv en kommentar