“Når du er fotograf kan du vel fotografere alt”

Læg mærke til at der intet spørgsmåltegn er for selvfølgelig kan man fotografere alt. I teorien…

Nu er der ikke fordi jeg skal mystificerer al fotografi men det er ikke det samme at fotografere sport og lave portrætter. Det er slet ikke det samme. Selvfølgelig kan jeg trykke en udløser knap nede og resultatet er ofte hæderligt. Med det må gerne (læs: skal være) mere end hæderligt. Det må være ambitionen at lave noget godt.

Der er en grund til at vi har pressefotografer, sportfotografer, reportagefotografer, portrætfotografer, landsskabfotografer og hvad vi ellers har. Det har vi fordi er der er forskellige kompentencer i spil foruden noget udstyr.

Forskellig genrer kræver noget forskelligt

Ofte er det som kræves nogle personlige egenskaber og øvelse og så mere øvelse. De personlige egenskaber har man brug når man skal lidt tættere på. Når man står måske en meter væk og skal lave et portræt har man ofte brug for at kunne skabe en tillid. Et rum. Skal du lave et billeder til at fodboldkamp af en spiller 50 meter væk er ænser spilleren det ikke.

Og så er det med at øvelsen. Det gode sportsfotografer eller musikfotografer har ofte prøvet det mange gang før. Dvs de kender spillet og kan forudse hvad der sker. Ligesom musikfotografen der kan forudse lyset. Derfor er der nogle band, som har tilknyttet en fast fotograf som så kender musikken, bandet og lysmanden og dermed også får en anden adgang.

Et eksempel på en god musik fotograf: https://flemmingbojensen.com

Et eksempel på en god sportfotograf: https://www.ronbog.dk

Note: “Adgang” er et nøgleord – det skriver jeg om en anden gang…

Forskelligt udstyr kræves

Hvis du har hørt eller tror at grej ikke betyder noget så må du tro om igen. jo, jo, fotografere betyder noget men det gør grejet saftsuseme også.

Det lader sig ikke gøre at tage gode billeder af ørne i flugt uden et teleobjektiv. Man kan tage god portrætter med en 35mm, en 50mm, en 85mm etc – i portrætfotografiet er der større spillerum. Nu består “portrætfotografi” også af en del under-kategorien…

Til fx sportfotografi stilelder der ikke bare krav til brændvidden på objektivet men også til kameraet. Det er faktisk nødvendig at have et kamera med et godt fokussystem og et som skan fyrer nogle billeder af hurtig. Fx er Sony A9 med 20 billeder i sekundet skabt til fart.

Skriv en kommentar