Sportsfotografi er en disciplin hvor man OGSÅ skal øve sig

Der er mange genre i fotografi og een af dem er sportsfotografi

Det er ganske få gange jeg har lavet sportfotografi. Tror faktisk næsten at den kan tælles på en hånd. Det skyldes måske at jeg ikke er voldsomt sportsinteresseret eller har en sportsgren jeg går meget op i . Måske komme jeg en dag til at fotografere en betydende kamp – altså den om point til tabellen. Derfor tog jeg på Svanemølleanlægget til en træningskamp mod svenske Landskrona BoIS, der spiller i den svenske 1. division og altså en division over B.93. Simplethen for at øve mig.

Derfor laver jeg sjældent sportsfotografi

Ofte er der ens interesse for et emne der driver det. Nogle er meget intesseret i musik og koncerter og det er så det de laver meget. Eller har en interesse for fx motorsport eller har et familiemedlem, der spiller fodbold. Jeg har ingen af delene 🙂 Der skal jo være en grund til at man fotograferer fx til en fodboldkamp eller fotograferer blomster.

Jeg har ikke fotograferet fodbold før fordi det bla. kræver noget udstyr og så har jeg ikke været nysgerrig på det som jeg fx var med cricket. Og så er det ikke specielt æstetisk (nogle vil være dybt uenige her) som andre sportgrene. Eller det kan det godt være men det kræver tid for mig.

Medmindre man laver bilede til æstetik handler sportfotografi, som jeg ser det, om hastighed. I selvet spillet men også om at skulle leverer billeder. De professionelle sportfotografer som fx Lars Rønbøg leverer billeder under kampen direkte til nyhedsmedier. For i dag skal der live opdateres og at bruge billeder fra arkivet duer bare ikke. Det vil se dumt ud at liveopdaterer fra en kamp mellem FCK og BIF og så bruge billeder fra en kamp mellem FCK og FCN. Det duer ikke.

Som en ven, der er en virkelig dygtig sportsfotograf, sagde : “Der er i avisen idag og i morgen bruge vi avisen til at pakke fisk ind”

Grej og indstillinger

Jeg har en Sony full frame kamera og et 70-200mm objektiv og det er ikke nok. Heldigvis har min kamera et “crop mode så objektivet bliver et 105-300mm på bekostning af antal megapixels. Der er en grund til at mange bruger en fast 300mm eller et 500mm objektiv. Mit objektiv er f/4 og det betyder at ISO må hæves men lever jeg fint med.

Under hele kampen skød jeg med en minimum lukkertid på 1/1000 sekund for at fastfryse bevægelsen. Det kan der leges med og det skal jeg også prøve en dag – men her skulle det arbejdes på at fastfryse.

Så havde jeg slået billedestabilesering fra, kørte med auto ISO og arbejdede med kontinuerlig fokus og lock-on AF og continuous shooting. Lige præcis det lock-on skal jeg vænne mig til. Jeg har ikke den samme kontrol men jeg kan heller ikke bevæge fokus hurtigt nok selv.

Hvad lærte jeg ?

Dels lærte jeg noget om settings i mit kamera (bruger ellers aldrig Lock-ON AF). Jeg lærte, at man skal fotografere det nogle flere gange så jeg får en bedre forståelse for fodbold så jeg bliver bedre til at forudse. Jeg er kommet hjem med en ordentlig håndfuld billeder med ærlig talt er raten for gode billeder for lav.

Jeg lærte også, at alt det kontinuerlige der er i gang bruger mere strøm og at jeg får ondt i nakke og arm når jeg skal holde det i et par timer.

Post processing

Som med alle billeder skal de igennem et billederedigering:


PS: Vil du vide mere om kampen er der et kampreferat her

BTW: Canon har en fin side med Tips til sportsfotografering

Skriv en kommentar