uden mad og drikke duer helten ikke

I de senere år som jeg har fået mere tid har mad og drikke fået en ny placering i mit liv

Jeg er vokset op i et hjem med en udearbejdede far og hjemmegående mor. Far, mor, 2 børn. Klassiker. Far og madlavning var en sjælden ting. Det indskrænkede sig til at lave biksemad efter skinkestegen juleaften. For mor var det at lave mad ikke en yndlingsbeskæftigelse. Der skulle findes på og særligt skulle der holdes øje med pengene. Mht til at finde så husk lige at det var før internettet. Jo. der var TV-kokkke men det var ofte finere madlavning. Med Lauterbach, Prise og Hurtigkarl. Ikke noget for en husmor med begrænset lyst og økonomi.

Jeg har altid godt kunne noge madlavning. Er af yngre generation end min far og hjalp til i køkkenet. Ikke bare opvask…men også snitte, hakke og sådan. Og sandt at sige var det heller ikke noget, som fyldte ret meget i mit live som oprejsende i almindeligheder og floskler som Nordisk IT Chef.  Men lidt blev det til og kursus i finere italienske madlavning med en god ven var et hit. Alså både hustru og jeg har altid nydt god mad af gode råvarer. Nydt god vin og restaurantbesøg. Men i takt med at alderen sender en tættere på graven, børnene er flyttet og af vejen er der mere tid til at lave mad selv.

Et måltid er resultatet af nøje studier og grundige forberedelser.

Det betyder, at vi er lidt mere bevidste og har mulighed for at være bevidste om, hvis vi kommer i kurven og hvor vi køber ind og på hvilken restauranter vi spiser på. Det er ikke sådan at hver dag bliver med stor kokkekunst med de fineste råvarer og vine. Slet ikke men vi tænker lidt over det i dag end tidligere.

Vi kan godt lige at komme på fx Salon  hvor Røde Claus tidligere huserede. Heldigvis har har efterlad sig “Delfinen”. Det er verdensklasse. I december 2024 mente vi at vi skulle have en særlig oplevelse – because we are worth it ! – og spiste på Marchal som har en Michelin stjerne. En supergod oplevelse hvor tingene hang sammen. Interiøret, maden, betjeningen. For os er betjeningen en stor del af oplevelsen. Dårlig betjenning kan ødelægge al god mad. DIXI

Men vi har også været på mindre steder og med glæde. fx laver Luca ret god pizza og Market Italian har vi også besøgt mere end en gang med glæde.

Vi er ikke for “fine” til at købe ind i Netto eller Rema 1000 men indrømmet at oplevelsen ved at købe ind i Torvehallerne er meget større. Kødet hos Cleavers og Slager Lund, fisken hos Hav, de franske ting hos Ma Poule er lækre. Og jeg kan godt lide at kunne købe præcis den mængde frugt og grønt vi skal bruge hos Solfrugt. Jeg skal ikke købe 1 kg løg hvis jeg skal bruge to løg. Madspild er noget vi går en del op i. Mad som smides ud er yderst sjældent her.

Som de fleste har vi et repertoire i køkkenet. Alstå noget vi kan lave forholdvis enkelt og med en vis sikkerhed. Men vi har også brug for lidt inspiration…derfor har vi nogle kogebøger og så er der hjemmesider vi benytter os af. Hjemmesiderne er nogle vi har haft gode erfaringer og der er fx Gourmentministeriet – det er jo vildt og stiller naturligvis også spørgmål til, om man skal have kogebøger i det hele taget ?

Det skal vi ! For er det at kunne side ved et bord eller i sofaen og bladre er vigtigt. For os.

 

De kogebøger vi har har en tendens til at gå i retning af Frankrig. Og det er en lille fejl jeg må få rettet op på. Fordi vi holder også meget af det italienske køkken – og det spanske 🙂

Fælles er de gode råvarer ! Det er så meget smag i disse råvarer at det ofte ikke er nødvendigt at gøre meget ved dem. Du skal holde holde snitterne væk og lade råvarerne taler selv – synes vi.

Ofte er jeg skuffet over danske råvarer. Jeg finder dem ofte lidt smagsløse. Kedelige industriprodukter. Men de er billige…

 

anmeldelser fotografi ide inspiration multipel sclerose Musik Paris rejse tanker tennis Top 10 udstilling

Skriv en kommentar