Tennis indendørs i en hal er lidt noget øv

Grussæsonen 2022 i Danmark er slut og tennis rykker indendørs i en hal og på et andet underlag

Når der ikke længere spilles udendørs men indendørs må fotografen rykke med og det giver en ny udfordring: lys (manglen) og hvidbalancen.

For at skyde tennis eller meget andet sport skal du have min 1/1000 sekund i lukkertid for at fastholde motivet. Selvom du har et objektiv med blænde f/2.8 er der kun et parameter du kan skrue på når du vil have en lukkertid på 1/1000 sek. og det er ISO. Det er eksponeringstrekantens lov.

Fornyelig var jeg til en aften træning i en tennisklub i København for at øve mig. En fotograf skal som en spiller øve sig.

Lux og Ev

Der er regler for belysningsniveauer i sportshaller. De er beskrevet af DS (Dansk Standard). Jeg skal ikke gå i detaljer med den fortæller om lux (lys værdier) på overfladen og i det vertikale plan, samt jævnhed og blænding.

Fagerhult, som en en stor producent af lys forklare kravene til tennis i haller ret godt her. Her er et par citater:

For at undgå blænding, når der serves og smashes, og spilleren kigger opad, placeres armaturerne langs arealets sider.

Den lodrette belysning er vigtig, eftersom man skal kunne se bolden i forskellige højder og regne ud, hvor den lander, og reagere hurtigt.

Der står, at det er normalt med 500 lux på spillearealet og det svare til 7.5 EV, som bruges i fotografiet. Jeg målte med min iPhone en EV på 6 hvilket er væsenligt mindre. Men er behæftet med fejlmuligheder: summa et summarum er, at der skulle skrues højt op for ISO trods objektivets blænde på f/2.8.

KFUM Træning

Kravene ved en ATP turneringen er noget helt andet:

  1. Intensity
    1. a)  ATP Tour Tournaments. Lighting must be evenly distributed on the court with a minimum recommended intensity of 100 foot-candles (1076 LUX), av- eraged over 15 readings on court.
      The recommended minimum lighting for televised events broadcasting in high definition is an average of 185 foot candles (approximately 2,000 lux). The light should be distributed across the court evenly with a consistent color temperature.
    2. b)  ATP Challenger Tour Tournaments. Lighting must be evenly distributed on the court with a minimum recommended intensity of 70 foot-candles (750 LUX), averaged over 15 readings on court.

Kilde: ATP Rulebook 2020

Dét kan man ikke forventer i en dansk tennishal (selvom det kunne være rart for fotografen)

Lidt lys giver ikke bare ISO støj

ISO støj er kan være slemt nok men der findes trods alt gode værktøjer til at reducerer støjen. Jeg bruge DeNoise AI fra Topazlabs og der fungerer fint omend det er “ondt” ved min gamle Mac…

Værre er, at det har betydning for fokussystemet i kameraet. Det har brug for lys for at kunne fokuserer korrekt og og helt galt er det når en person skal trackes. Fokussystemer er blevet meget, meget bedre og mit Sony er slet ikke dårligt

Hvidbalance

Det er nemmere at finde den korrekte hvidbalance i dagslys og indendørs synes jeg ofte det er et problem. Dels er der lyskilderne som er LED eller lysstofrør. Specielt med lysstofrør er farvegengivelsen væsenligt ringere. Men også underlaget som ved tennis indendørs ofte er blåt og grønt er det svært at korrigerer efterfølgende for det er svært at finde et neutralt punkt.

Resultatet ?

Lagt sammen betyder det, for mig, at jeg skal skyde flere billeder for at få en håndfuld brugbare….

Og så skal jeg bliver bedre, meget bedre, til at bruge min monopod !

Skriv en kommentar